Kāpēc Rozmarīns?
Mjā, kāpēc gan?
Tad, kad kādu gadu atpakaļ man dzima doma par savas mājas lapas veidošanu, kas, varbūt, tālā nākotnē varētu pārdzimt arī biznesa idejā, protams, pirmais, par ko sāku domāt, bija nosaukums… un tas kaut kā atnāca pie manis tik dabiski un pašsaprotami – ROZMARĪNS.
Un tad es pati sev uzdevu šo jautājumu – kāpēc?
Tāpēc ka šī mājas lapa ir par manu hobiju – floristiku. Un man floristika, viennozīmīgi, saistās ar kāzām vasaras pilnbriedā (jūlijs – augusts) , kad pār mums valda vasaras tveice, vakaros griez grieze un sienāži sisina kā traki un, protams, ziedi, ziedi, ziedi …
Savukārt Vidusjūras reģionā, kas man ir mīļš un tuvs ar savu klimatu un virtuvi, rozmarīnu uzskata par piemiņas, uzticības un draudzības simbolu, un tradicionāli tas tiek izmantots kā kāzās, tā bērēs –un re, kā tas sasaucas ar floristikuJ.
Ticēdamas, ka rozmarīns ir mīlestības un skaistuma dievietes Afrodītes dāvana, līgavas sendienās rozmarīna zariņu ievija vainadziņā kā savas uzticības simbolu. Kaut kā sasaucas ar mūsu mirti, vai ne?
Vidusjūras reģionā, kas ir rozmarīna dzimtene, rozmarīns bieži aug okeāna tuvumā, un tā nosaukums tulkojumā no latīņu valodas nozīmē „jūras rasa” – vai nav skaisti?
Kāda leģenda vēsta, ka rozmarīna ziedi bijuši balti, līdz jaunava Marija, glābdamās kopā ar Kristus bērnu, kādā atpūtas brīdī Ēģiptē rozmarīna krūmu pārklājusi ar savu zilo apmetni. Kopš tās reizes rozmarīna ziedi iemantojuši zilu nokrāsu, bet garšaugs nodēvēts par „rose of Mary”. Saistībā ar šo leģendu kristieši rozmarīnu mēdz dēvēt par „svēto augu”. Rozmarīna zariņu novietoja zem spilvena, lai atvairītu ļaunos garus un sliktus sapņus.
Rozmarīna sīciņās, pelēkzaļās lapiņas man nedaudz atgādina priedes skujiņas, un tām piemīt rūgteni salda garša, kas mazliet atgādina citronu un priedes. Saberztu rozmarīna lapiņu aromāts ir spēcīgs un atsvaidzinošs, līdzīgi kā piparmētrai un eikaliptam, un uz pirkstu galiem saglabājas vēl ilgi.
Un protams, rozmarīns katru pavasari iekārtojas uz palikšanu visas vasaras garumā arī manā siltumnīcā, lai gan jāatzīst, vairāk virtuves nevis floristikas vajadzībām. Bet vien otram jau netraucē J
Info par rozmarīnu ņemts no www.cetrassezonas.lv, kur papildus var izlasīt visu par rozmarīna izmantošanu kulinārijā.